omslag toekomst zonder lijn
Bestel nu!

> pdf van dit boek

De digitale versie van dit essay is gratis beschikbaar voor de lezer, maar verdere verspreiding is alleen toegestaan met verwijzing naar de downloads op onze website.

Auteur: Peter Pelzer
Design: Meeusontwerpt
Series: Stadsessays

2021, trancityxvaliz | paperback | 77 pp. | 13,5 x 21 cm (b x h) | Nederlands| ISBN 978-94-93246-07-2

Peter Pelzer is universitair docent planologie en stedelijke toekomsten aan het Departement Sociale Geografie en Planologie en verbonden aan de Urban Futures Studio, beide aan de Universiteit Utrecht.

IN DE MEDIA
Lees hier een interview met with Peter Pelzer op gebiedsontwikkeling.nu (3 december 2021)

Lees hier de recensie door Platform 31 (november 2021)


De jaren twintig van de 21ste eeuw confronteren de ruimtelijke inrichting van ons land met langetermijncrises: klimaat, biodiversiteit, wonen en sociale ongelijkheid. Ironisch genoeg reageren we daarop met kortetermijnantwoorden. Terwijl we juist precies het tegenovergestelde nodig hebben: een planologie van de lange termijn. Dit essay onderzoekt hoe zo’n toekomstgerichte ruimtelijke ordening eruit kan zien. Het is een ontdekkingsreis die voert langs de stam der planologen, woorden en cijfers die ons kortetermijndenken versterken en het mysterie van het voorstellingsvermogen. Ook de eeuwige sturingsvraag krijgt aandacht – wie is waarvoor verantwoordelijk? Dit essay is een noodzakelijke en herkenbare reflectie voor studenten, ambtenaren, adviseurs, projectontwikkelaars en bestuurders.

Mede mogelijk gemaakt door de EFL Stichting. In januari 2022 organiseren de Universiteit Utrecht en trancityxvaliz een kleine conferentie ‘op zoek naar een planologie van de lange termijn’. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u wordt geïnformeerd over datum en programma.