Direct naar:

Boekpresentatie | Jean Leering en de kunst

Woensdag 27 juni 2018 bij Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam

Ter gelegenheid van het verschijnen van 'Het gaat om heel eenvoudige dingen': Jean Leering en de kunst, organiseren Valiz en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond een avond over engagement, het museum, en het gedachtegoed van museumvernieuwer Jean Leering.

Wat: Programma en boekpresentatie
Wanneer: Woensdag 27 juni, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Waar: In en in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam
Met: o.a. Paul Kempers, Carel Blotkamp, Ann Demeester, Faassen & Verdijk, Christa-Maria Lerm Hayes, Femke van Heerikhuizen, Saskia van Stein
Entree: Dit programma is gratis, maar het aantal plaatsen in beperkt. Reserveer hier.


De biografie 'Het gaat om heel eenvoudige dingen': Jean Leering en de kunst van kunsthistoricus Paul Kempers vertelt over de strijd van Jean Leering – in de jaren zestig en zeventig spraakmakend directeur van het Van Abbemuseum en het Tropenmuseum – voor een maatschappelijke betrokken museum. Niet langer zou de muzentempel een plek zijn voor roerloos esthetisch welbehagen; in plaats daarvan: leven in de brouwerij met debatten, inspraakavonden, discussies en een gedurfde reorganisatie van de beleidsstructuur. Het museum zou dienst doen als opinietijdschrift en bezoekers de mogelijkheid geven zich vanuit de visuele ervaring sociaal te engageren.

In een aantal flitslezingen reflecteren verschillende sprekers op het ideeëngoed van Jean Leering, de man die vraagtekens zette bij de kunst, het museum en de bezoeker.

We verwelkomen o.a. auteur Paul Kempers, emeritus-hoogleraar, kunstcriticus en kunstenaar Carel Blotkamp, hoogleraar kunstgeschiedenis Christa-Maria Lerm Hayes, kunstenaarsduo Vesna Faassen & Lukas Verdijk, en Ann Demeester, directeur Frans Hals Museum | De Hallen. Saskia van Stein modereert de avond. Met live illustraties van Femke van Heerikhuizen.