Direct naar:

Presentatie | Lost and Living (in) Archives

Donderdag 14 december bij Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Wat: Boekpresentatie en programma Lost and Living (in) Archives
Wanneer: Donderdag 14 december, 17.00–18.30 uur
Waar: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Rotterdam
Toegang: Gratis
Voertaal: Engels
Met: Anner Dekker, diverse auteurs van het boek, studenten van Experimental Publishing aan het Piet Zwart Institute


Ter gelegenheid van het verschijnen van Lost and Living in Archives documenten worden gecreëerd en verzameld, hoe systemen (dis)functioneren en hoe samenwerkingen tussen mensen, bots en algoritmen veranderingen teweeg brengen in de manier waarop wij over archieven nadenken en hoe we ze gebruiken.
Archieven zijn collecties documenten die voor historische en culturele doeleinden, en vanwege hun bewijskracht, bewaard worden. In die hoedanigheid behoren archieven in feite tot het verleden; het zijn plaatsen die sporen bevatten van het collectieve geheugen van een natie, een volk, of een groep mensen. Digitale archieven zijn veranderd van stabiele entiteiten naar flexibele systemen, die soms aangeduid worden met de term ‘Living Archives’. Hoe heeft deze verandering onze relatie tot het verleden veranderd? Ontstaat er nieuwe ruimte voor dat wat is uitgewist, vergeten en genegeerd, en voor nieuwe herinneringen? Lost and Living (in) Archives laat zien dat archieven niet eenvoudigweg een opname, reflectie of beeld van een gebeurtenis zijn, maar dat ze de gebeurtenis zelf vormgeven en hierdoor zowel het verleden, het heden, en de toekomst beïnvloeden.
Tijdens de boekpresentatie zullen studenten van de masteropleiding Experimental Publishing aan het Piet Zwart Institute hun recente projecten tonen, met als thema het autonome archief. Er wordt met name aandacht besteed aan de functie en het functioneren van bottom-up initiatieven, community-archieven en ‘autonomous archiving’.