Direct naar:

The Lure of the Biographical

Boekpresentatie bij Museum Boijmans Van Beuningen, 29 oktober 2017

Valiz en Museum Boijmans Van Beuningen nodigen je uit voor een prikkelend programma over de (zelf-)representatie van kunstenaars, ter gelegenheid van het verschijnen van The Lure of the Biographical—On The (Self-)Representation of Modern Artists.

Wanneer: 29 oktober 2017, 14.30–17.00 uur
Wat: Boekpresentatie The Lure of the Biographical
Waar: Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Zaal: Auditorium
Met: Sandra Kisters, Rachel Esner, Arnoud Holleman, Leo Jansen,
Toegang: Gratis, reserveren via: rsvp@valiz.nl
Georganiseerd door: Museum Boijmans Van Beuningen en Valiz

The Lure of the Biographical
Bij het interpreteren van kunstwerken spelen het imago en het privéleven van de kunstenaar vaak een rol. Kennis van het privéleven van kunstenaars kan helpen om een kunstwerk te contextualiseren en stilistische en inhoudelijke keuzes inzichtelijk te maken, tegelijkertijd kan teveel nadruk op biografische details ook leiden tot stereotypering. Sommige kunstenaars verzetten zich tegen deze stereotypering, anderen gebruiken dit gegeven juist om hun eigen imago te regisseren.

In The Lure of the Biographical—On the (Self-)Representation of Modern Artists neemt auteur Sandra Kisters de veronderstelde relatie tussen het artistieke werk en het persoonlijke leven van kunstenaars onder de loep. Het boek onderzoekt welke mechanismen en strategieën kunstenaars zelf inzetten om een naam voor zichzelf te maken. Ook onderzoekt het hoe en waarom andere partijen, zoals critici, biografen, filmmakers en kunsthandelaren, verbindingen leggen tussen het privéleven en het oeuvre van kunstenaars.

Tijdens de boekpresentatie van The Lure of the Biographical wordt de rol van de biografie in de kunst en kunstgeschiedenis verkend aan de hand van reflectie en casestudies. In drie korte lezingen presenteren de sprekers verschillende perspectieven op het thema. Welke rol spelen beeldvorming en (zelf-)representatie in het leven en werk van Georgia O’Keeffe, Francis Bacon, Auguste Rodin en Piet Mondriaan? Hoe komen kunstenaarsmythes tot stand? En wat is de betekenis van egodocumenten als kunsthistorische en beeldvormende bron?Programma:
14:30 uur: Inloop
14:40 uur: Auteur Sandra Kisters over The Lure of the Biographical
15:00 uur: Arnoud Holleman over de mythe rondom Auguste Rodin
15:20 uur Leo Jansen over de brieven van Piet Mondriaan
15:40 uur: Discussie. Moderator: Rachel Esner
16:10 uur: Borrel
17:00 uur: Einde programma

Sandra Kisters is kunsthistoricus. Ze is Hoofd Collecties en Onderzoek van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Daarvoor werkte zij als assistent professor moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen, en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Rachel Esner is als kunsthistoricus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in de kunst van de laat-negentiende eeuw en de mythe van de kunstenaar in de moderniteit en is co-redacteur van de bundel Overal Vincent: De (inter)nationale identiteiten van Van Gogh (Amsterdam: AUP 2010).

Arnoud Holleman is kunstenaar. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en aan de Rijksacademie van Amsterdam. In zijn werk bedient hij zich van de meest uiteenlopende media, van potlood en papier tot installaties, theater en televisie. Sinds 2005 bestudeert Holleman het mythisch kunstenaarschap van Rodin als vorm van artistic research.

Leo Jansen was verbonden aan het Van Gogh Brievenproject van het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut en realiseerde samen met Hans Luijten en Nienke Bakker een wetenschappelijke editie van de volledige correspondentie van Van Gogh. Momenteel werkt hij aan aan het Mondriaan-editieproject, dat tot doel heeft om alle brieven en geschriften van Mondriaan online toegankelijk te maken.