Direct naar:

Boekpresentatie Vertrouwen: Bouwen op het Cultureel 'Gemeen'

  • Boekpresentatie met diverse sprekers en bijzondere muzikale omlijsting 

Wat: boekpresentatie Vertrouwen
Wanneer: vrijdag 1 december 2023, vanaf 19:30 (onder voorbehoud, later meer info) 
Waar: De Groene Waterman 
Georganiseerd door: Pascal Gielen en De Groene Waterman 
Voertaal: Engels en Nederlands 
Toegang: gratis


In Vertrouwen: Bouwen op het Cultureel ‘Gemeen' pleit Pascal Gielen voor een politiek van vertrouwen die mensen autonoom hun eigen cultuur laat ontwikkelen en beheren. Want als cultuur geen gemene grond meer heeft, wordt het mensen onmogelijk gemaakt om zichzelf en de wereld te duiden.

Op deze avond in De Groene Waterman wordt het boek gepresenteerd. Voorlopig bevestigde sprekers, naast de auteur, zijn: moderator Nicky Aerts (Klara), theatermaker Johan Petit, monseignieur Johan Bonny, Meryem Almaci (Groen! politica en voorzitter van de parlementaire commissie Cultuur). Huurwoordenaar en kinderfilosoof Ilse Daems verzorgt een korte inleiding. Verwacht daarnaast nog een bijzondere muzikale omlijsting. 

Cultuur is de basis van de samenleving. Alles is cultuur: hoe we zingeven aan ons leven, hoe we met elkaar omgaan, hoe we aan politiek doen, hoe we handeldrijven, hoe we met het milieu omgaan. Daarom moet cultuur door iedereen vrij gedeeld en gemaakt kunnen worden. Cultuur is immers oorspronkelijk een collectief goed. Ze neemt een derde ruimte in tussen markt en overheid die we ‘commons’ of in het Nederlands ‘gemeen’ noemen. Deze gemeenschappelijke grond wordt al decennia bezet door marktpartijen die er winst uit willen halen, of overheden die er politieke munt uitslaan. Daardoor verliest cultuur haar sociale dynamiek en haar vermogen om zin te geven aan het leven van nieuwe generaties, of om telkens opnieuw betekenis te genereren in de uitwisseling met andere culturen.

Vetrouwen is tot stand gekomen met ondersteuning van het Departement Cultuur, Jeugd & Media van de Vlaamse Gemeenschap. Tekeningen door Karina Beumer.