Direct naar:

Lezing door Ruben Pater over de rol van grafisch ontwerp in het kapitalisme

21 oktober 2021 bij Design Academy Eindhoven

  • Live in Barcelona en online event met Ruben Pater
  • Over de rol van grafisch ontwerp in kapitalisme

Wat: lezing door Ruben Pater bij de masteropleiding Grafisch Ontwerp bij Elisava (Barcelona)
Wanneer: woensdag 27 October 19:30 – 21:00 EST
Waar: Barcelona / Elisava (La Rambla, 30-32) Sala Aleix Carrió (1a planta) / Online
Organisatie: Elisava
Taal: Spaans
Toegang: Gratis, aanmelden via website Elisava


CAPS LOCK is het tweede boek van de Nederlandse ontwerper Ruben Pater, na het succesvolle The Politics of Design (BIS, 2016). De inhoud van CAPS LOCK vormt de rode draad deze eerste lezing van de MA grafisch ontwerp van Elisava.

CAPS LOCK laat in heldere taal en sprekende visuele voorbeelden zien hoe grafisch ontwerp en kapitalisme onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het boek bevat veel case studies van ontworpen objecten gerelateerd aan kapitalistische samenlevingen en culturen, en onderzoekt ook hoe de opleiding en beroepspraktijk van (grafische) ontwerpers de markteconomie ondersteunen en hoe de praktijk van design gevangen zit binnen ditzelfde systeem. Dit alles maakt CAPS LOCK tot een inspirerend boek vol bronnen voor ontwerpstudenten, docenten en visuele communicators van over de hele wereld.

Ruben Pater (1977, NL) werkt onder de naam Untold Stories aan visuele verhalen die solidariteit, gerechtigheid en gelijkheid ondersteunen. Pater vindt zichzelf een ontwerper in een tijd waarin design het laatste is wat de wereld nodig heeft. Hij is docent voor de opleiding grafisch ontwerp en de MA Non-Linear Narrative aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. is zijn eerste boek over culturele vooroordelen in grafische vormgeving.