Direct naar:

Queer Exhibition Histories bij Libros Mutantes

  • Kom naar de openingsavond van Libros Mutantes Art Book Fair voor deze speciale presentatie
  • Kom meer te weten over Spaanse queer history 

Wat: Queer Exhibition Histories: Conversation, Book Launch, Archive & Moving Image
Wanner: April 26, 2024, 19:30 h
Waar: La Casa Encendida, Sala Audiovisual (Cinema), Rda. de Valencia, 2, Centro, 28012 Madrid, Spanje
Organisatie: Libros Mutantes
Taal: English
Toegang: Gratis


Een speciale presentatie rondom Queer Exhibition Histories (Valiz 2023, red. Bas Hendrikx). Dit evenement vindt plaats in de bioscoop van La Casa Encendida. Naast een presentatie over het boek, ook een presentatie archiefmateriaal, foto's, documentatie en bewegend beeld van queer exhibition histories in heel Europa in de afgelopen decennia, met een focus op de Spaanse queer geschiedenis.

Over de publicatie:
Queer Exhibition Histories bevat casestudies die de talloze grote en kleine inspanningen van LGBTQIA+ kunstenaars en curatoren belichten, waarbij queer kunsttentoonstellingen en hun manier van documenteren en archiveren centraal staan. Vaak is de nalatenschap van deze projecten grotendeels afhankelijk van persoonlijke archieven, herinneringen en parafernalia, met de overheersende notie, of behoefte, aan publieke vertoning. In deze contexten is 'publiek' relatief aan evenementen die ofwel van korte duur waren, ofwel onder de dekmantel van de huiselijke sfeer werden gehouden, ofwel exclusief waren voor 'ingewijden'. Deze projecten waren dus niet uitsluitend artistiek, maar konden ook discursief, activistisch, educatief zijn, of dienen als instrument voor gemeenschapsvorming. Op het snijvlak van queerness en hedendaagse kunst onderzoekt dit boek hoe de inspanningen van LGBTQIA+ kunstenaars hun publieke aanwezigheid in musea en de samenleving hebben bevorderd.

De publicatie is tot stand gekomen met steun van Mondriaan Fonds, Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds; onderzoek ondersteund door Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Bas Hendrikx is een curator die zich richt op participatieve praktijken, digitale kunst en queer art history. Momenteel is hij Curator of Participation and Engagement bij KANAL-Centre Pompidou in Brussel. Hendrikx cureerde en organiseerde talloze tentoonstellingen en programma's voor instellingen als BOZAR in Brussel, De Appel arts centre, Stedelijk Museum Amsterdam, Inter/Access in Toronto en de ULAY Foundation. Hendrikx is mederedacteur van Authenticity? (Valiz, 2017).

Deze lezing is mogelijk dankzij de steun van Embajada de Países Bajos en España.