Direct naar:

Reading Slow Spatial Practices

  • presentatie van Slow Spatial Reader met een speciaal programma in Het Nieuwe Instituut en online!
  • diverse presentaties van bijdragers uit het boek
  • met een inleiding door Carolyn F. Strauss, een presentatie van architect en curator Ligia Nobre en een gesprek tussen Strauss, Nobre en landschapsarchitect Daphne Bakker, en screening van een korte film samengesteld door Bronwyn Lace

Wat: Reading Slow Spatial Practices - presentatie van Slow Spatial Reader
Wanneer: 8 juli 2021, 19:30—21:00
Waar: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam en online via https://stream.hetnieuweinstituut.nl/
Organisatie: Het Nieuwe Instituut, Slow Research Lab, Valiz
Taal: Engels
Toegang: Er is een beperkt aantal fysieke plaatsen aanwezig, voor deze plekken gelden de toegangsprijzen van Het Nieuwe Instituut. Online kan het event gratis worden bijgewoond.


Sinds maart 2020 is de wereld trager, stiller en bedachtzamer geworden. Dit heeft de aanzet gegeven tot een herwaardering van onze prioriteiten, routines en manier van leven. Deze Design Dialogue bestaat uit een lezing door architect en curator Ligia Nobre, die momenteel (als lid van O grupo inteiro) als fellow is verbonden aan Het Nieuwe Instituut. Zij zal het hebben over haar essaybijdrage aan de nieuwe publicatie van uitgever Valiz, Slow Spatial Reader.

Nobre richt zich op het werk Earth Anatomical Theater (2014) van kunstenaar Camila Sposati, een specifieke ondergrondse constructie in Bahia, Brazilië. In een gebied dat doordrenkt is van de – hardnekkig voortdurende – geschiedenis van de Europese ontginning epische verzet onderzoekt Nobre hoe Sposati’s éénjarige kunstwerk heeft gefunctioneerd als een ‘versterker van kennis’ en als een portaal naar het onbekende – dat wil zeggen, naar de Aarde zelf.
Met dit programma wordt het nieuwe boek van uitgever Valiz officieel gelanceerd. Het is een actuele en meeslepende verzameling essays over de verschillende ‘trage’ benaderingen die te vinden zijn in ruimtelijk-creatieve gebieden als de architectuur, beeldhouwkunst, installatiekunst, dramaturgie en performancekunst – en andere onderzoeksgebieden die betrekking hebben op de dynamiek en politiek van de ruimte.

Carolyn F. Strauss, die het boek redigeerde, geeft een korte inleiding en gaat direct daarna samen met onderzoeker en landschapsarchitect Daphne Bakker de dialoog aan met Nobre. Het programma omvat daarnaast een korte film die werd samengesteld door Bronwyn Lace van The Centre for the Less Good Idea. De avond wordt gemodereerd door Sarah van Binsbergen.

Dit evenement vindt zowel plaats in Het Nieuwe Instituut als online. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor het fysieke evenement in Het Nieuwe Instituut.