Direct naar:

Seminar door Janwillem Schrofer

24 april 2022, Haarlem

  • Hoe kun je als kunstenaar/maker richting geven aan je eigen praktijk?
  • Seminar met Janwillem Schrofer, auteur van Plan and Play, Play and Plan
  • In de sfeervolle Gehoorzaal van het Teylers Museum

Wat: Seminar
Met: 
Janwillem Schrofer
Waar:
Teylers Museum, Gehoorzaal, Spaarne 16, 2011 CH Haarlem
Wanneer: 
zondag 24 april 2022, 13:00–16:00
Georganiseerd door:
KZOD
Voertaal: Nederlands
Toegang: Gratis voor KZOD-leden. Niet-leden € 10,00 - Let op: toegang is alleen voor de lezing en niet voor Teylers Museum.
Aanmelden: vóór 16 april via joke@kzod.nl

Seminar: Vormgeving van de kunstenaarspraktijk
‘Beeldend kunstenaar’ is een begrip dat een ongekend aantal invullingen, nuances, variaties en betekenissen heeft. Maar hoe word je als kunstenaar (of ontwerper, fotograaf, of andere ‘zelfstandig maker’) tot wie je bent en wie je wil zijn? Hoe geef je als kunstenaar richting aan je kunstenaarspraktijk, met als belangrijkste uitgangspunt het formuleren van een antwoord op de vraag: ‘waar sta ik, en waar sta ik voor?’. 

Voor enkele reflectie-oefeningen wordt verzocht wit papier (liefst A4-formaat) en potlood of pen mee te nemen. Ongeveer halverwege de bijeenkomst is er een korte pauze. Na afloop is er gelegenheid in De Waag om de lezing nog met elkaar te bespreken en een drankje te drinken.

13.00 uur inloop via de Hoofdingang en verzamelen op de Rotonde
13.15 uur start in de Gehoorzaal
- Korte pauze- 
15.30 uur einde seminar
15.40 uur borrel in De Waag


Janwillem Schrofer (Amsterdam, 1945) werkte in uiteenlopende sectoren met een zwaartepunt bij educatie, zorgverlening en cultuur en was (1982-2010) hoogleraar-directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten. Thans adviseur, coach, gastdocent in kunstacademies en auteur van Plan and Play, Play and Plan: Defining Your Art Practice (Valiz 2018).

Plan and Play, Play and Plan richt zich tot de kunstenaar en nodigt uit tot het maken van overwegingen die, vaak met behulp van analytische modellen, helpen bij het bepalen van een positie. Voor het boek heeft Schrofer zijn overwegingen en verzamelde notities — gebaseerd op de vele gesprekken met uiteenlopende kunstenaars, van groen tot ervaren, van onbekend tot internationaal vermaard — kritisch onder de loep genomen en verwerkt tot een uitnodigend boek waarin begrippen, achtergrond, bouwstenen en reflectievragen een samenhangend geheel vormen.

Dit werk- en reflectieboek is bestemd voor kunstenaars en zij die kunstenaar willen worden, plus voor iedereen die met kunstenaars werkt of wil gaan werken. Het kan lineair verkend en gelezen worden, maar de lezer kan ook inzoomen op specifieke kwesties of vraagstellingen.