Direct naar:

Evenement | The Trade of the Teacher

27 september 2018 bij Collectie de Groen, Arnhem

NB: Wegens omstandigheden is dit evenement helaas afgelast. Mogelijk wordthet verschoven naar een datum later in het najaar, houd onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Wat: Video-installatie en gesprek met Mieke Bal en Jeroen Lutters
Wanneer: 27 september 2018, 18:00
Waar: Collectie de Groen, Weverstraat 40, 6811 EM Arnhem
Met: Mieke Bal en Jeroen Lutters
Organisatie: Valiz en Collectie de Groen
Voertaal: Engels

Mieke Bal is cultuurtheoreticus, criticus, videokunstenaar en curator. Ze is medeoprichter van de Amsterdam School for Cultural Analysis en publiceerde 38 boeken, waaronder A Mieke Bal Reader (2006), Quoting Caravaggio (1999) en Narratology (1985).

Jeroen Lutters is kunst- en cultuuranalist en onderwijsontwerper. Hij houdt zich bezig met de centrale rol van de kunsten en geesteswetenschappen binnen het hedendaagse onderwijscurriculum en met practice-based learning. He is lector aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem.


In juni 2018 werd The Trade of the Teacher gepresenteerd, over het gedachtegoed van Mieke Bal. Tijdens een aantal ontmoetingen gingen Jeroen Lutters en Mieke Bal in gesprek over de kunst van kennisoverdracht. Op zoek naar een dialoog die ook zou raken aan de beeldende kunst, bracht Lutters schilderijen van Banksy, Marlene Dumas, en George Deem mee als teaching objects — voor elke conversatie één. Hij vroeg Mieke Bal wat deze schilderijen zouden kunnen zeggen over lesgeven en kennisoverdracht in bredere zin. Het resultaat is The Trade of the Teacher: Visual Thinking with Mieke Bal, het eerste boek waarin Bal expliciet haar ideën over lesgeven en educatie deelt. Daarnaast is het een persoonlijk, meanderend, en zorgvuldig verslag van haar manier van denken via beeldende kunst en literatuur. Het geeft op levendige wijze weer hoe ze kennis en ideeën uitwisselt met studenten en collega's. Dit boek vormt hopelijk een inspiratiebron voor studenten en docenten — met name in de kunsten en geesteswetenschappen — die verlangen naar een alternatief geluid binnen het complexe onderwijsveld.
Naar aanleiding van deze publicatie wordt er een speciaal programma georganiseerd, waarbij Mieke Bal en Jeroen Lutters nogmaals met elkaar in gesprek gaan en daarnaast is er een installatie van videowerken van Bal te bewonderen. Wees welkom bij deze bijzondere avond!