Direct naar:

Tentoonstelling | SHAME! Exploring Masculinities

23 oktober 2020—28 februari 2021 in H401, Amsterdam

  • SHAME! Exploring Masculinities laat zien hoe sinds de jaren '60 de representatie van mannelijkheid in beeldcultuur sterk is veranderd.
  • De opening van de tentoonstelling valt samen met het verschijnen van het boek Shame! and Masculinity (een nieuw deel in de Valiz PLURAL-serie).

Wat: Tentoonstelling
Wanneer: 23 oktober 2020—28 februari 2021. Open van dinsdag t/m vrijdag van 12:00—18:00
Waar: H401, Herengracht 401, 1017 BP Amsterdam, publieksingang aan de Beulingstraat.
Organisatie: H401
Voertaal: Nederlands en Engels


Sinds de #MeToo-beweging wordt de verbinding tussen mannelijkheid en macht nauwlettend in de gaten gehouden. De focus op ‘toxic masculinity’ heeft invloed op onze perceptie van mannelijke seksualiteit en beïnvloedt het zelfbeeld en de eigenwaarde van mannen aanzienlijk. Mannen worden door anderen beschaamd en ook zij voelen zich beschaamd. Dit programma verkent en onderzoekt de representatie van mannelijke schaamte, naaktheid, vaderschap, geweld, verkrachting, fascisme en viriliteit, mannen en oorlog vanuit zowel mannelijk als vrouwelijk perspectief. Het programma presenteert hedendaagse werken die ingaan op de complexiteit en de tegenstrijdigheden van deze socioculturele constructies en realiteiten en combineert een wetenschappelijke benadering met het artistieke perspectief, persoonlijke verhalen, gesprekken en workshops.

Curator Ernst van Alphenlaat zien hoe sinds de jaren ’60 de representatie van mannelijkheid in de beeldcultuur sterk is veranderd, met werk vanIna van Zyl (NL/ZA), Natasja Kensmil (NL), Philip Miller (ZA), Marlene Dumas (NL), Jeanette Christensen (NO), Arnoud Holleman (NL), Hans Hovy (NL), Nalini Malani (IN) en Artur Żmijewski (PL).

Op 22 oktober verschijnt bij Valiz i.s.m. H401 het boek Shame! and Masculinity (red. Ernst van Alphen), het nieuwste deel in onze PLURAL-serie. SHAME! and Masculinity bevat bijdragen van o.a. Wahbi Long, Maaike Meijer, Tijs Goldschmidt, Adeola Enigbokan, Ernst van Alphen en beeldessays van de deelnemende kunstenaars.

Vanwege Corona is er geen reguliere vernissage. Er komt een video registratie van een rondleiding door SHAME! and Masculinity met curator Ernst van Alphen en een aantal van de kunstenaars.

Kijk voor het publieksprogramma (ook online) SHAME! Exploring Masculinities en de mogelijkheden om de tentoonstelling te bezoeken op de website van H401.

Op woensdag 27 januari is er een artist talk. Op woensdag 17 februari gaan Maaike Meijer en Glenn Helberg in de tentoonstellingsruimte met elkaar in gesprek over schaamte en mannelijkheid.