Direct naar:

Wooncoöperatie als game changer – Antwerpen

26 april 2022, Antwerpen

Wat: Lezing
Met: Ruth Soenen
 en Peter Kuenzli 
Wanneer: dinsdag 26 april 2022, vanaf 12:00 uur
Waar: Provinciehuis, zaal Anne-Mie Van Kerckhoven, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen en online
Georganiseerd door: 
provinciebestuur van Antwerpen – samen met Cera en Architectuurwijzer
Voertaal: Nederlands
Toegang: Gratis
Aanmelden: Inschrijven kan via deze link. Je kan deze lezing ook online volgen. Je geeft je keuze weer bij inschrijving.

Praktisch
12:00 uur ontvangst met broodje
12:30 uur verwelkoming door gedeputeerde Kathleen Helsen
12:45 uur inleiding door Cera en Architectuurwijzer
13:00 uur Ruth Soenen
13:45 uur Peter Kuenzli
14:30 uur debat en vragen


Op dinsdag 26 april 2022 biedt het provinciebestuur van Antwerpen – samen met Cera en Architectuurwijzer – een lezing aan over coöperatief wonen voor lokale besturen.

Tijdens deze sessie zal antropologe Ruth Soenen toelichten wat zij heeft geleerd van haar onderzoek naar vier bestaande wooncoöperaties in Vlaanderen. In opdracht van Cera en Architectuurwijzer is zij gaan praten met bestuurders en/of bewoners van wooncoop, Oak Tree Projects, Collectief Goed en IBK. Op basis van haar onderzoek vertelt zij wat de drijfveren én de heikele punten zijn binnen elke coöperatie en hoe zij zich, inclusief de bewoners, organiseren.

Aansluitend vertelt Peter Kuenzli over zijn ervaring met de oprichting van het Rotterdams Woongenootschap en toont hij via buitenlandse referenties aan wat de rol van de lokale overheid kan zijn. Hij licht ook de basisprincipes van het vastgoedrekenen toe, om beter te begrijpen welke rol de overheid kan spelen bij de wooncoöperaties. Samen met Arie Lengkeek bundelde hij zijn ervaringen in het boek ‘Operatie wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’ (trancityXvaliz, 2022).