Direct naar:

Onderweg naar de rechtvaardige stad

Over nabijheid, vertrouwen, wederkerigheid en gemeenschap

€ 17,50 each Add to cart

  • Please note: this essay is only available in Dutch.
  • PDF available: The digital version of this essay is available to the reader for free. Distribution however is only permitted by referring to the download-links on this website and the website of Trancity.

Authors: Simon Franke & Wouter Veldhuis

Design: Meeusontwerpt

Series: Stadsessays

Bookstore: Not available through CB, but directly from the publisher, low discount

March 2024, trancityxvaliz | pb | 108 pp. | 21 x 13,5 cm (h x w) | Dutch | ISBN 978-94-93246-37-9 | € 17,50

Simon Franke is auteur, redacteur, uitgever en organisator van publicaties en programma’s over stad, stedelijke ontwikkeling en publiek domein. Hij is de oprichter van Trancity.

Wouter Veldhuis is directeur van stedenbouwkundig bureau MUST. Ook is hij als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving verbonden aan het College van Rijksadviseurs.

In de media:
- (Only in Dutch) Lees hier de aankondiging van dit stadsessay op de website van De Architect (11 maart 2024)
- (Only in Dutch) Lees hier de recensie door Céline Jansen op de website van gebiedsontwikkeling.nu (1 mei 2024)
- (Only in Dutch) Lees hier het interview met Wouter Veldhuis door Ysbrand Visser op de website van Stedebouw en Architectuur (25 juni 2024)


De ‘rechtvaardige stad’ staat voor een ideaalbeeld hoe we onze leefomgeving duurzaam toegankelijk maken. Hoe we voor iedereen een betekenisvol leven in een daarvoor gepaste en ingerichte omgeving mogelijk maken. Het begrip duikt ook steeds vaker op in ruimtelijke ontwikkeling, in sociaal werk, in de programma-akkoorden van colleges van B&W. Het is een aantrekkelijk verhaal, maar daarmee weten we nog niet hoe je daar beleid voor ontwikkelt of ontwerp voor levert.

Dit Stadsessay vertaalt het denken hierover in sociaal-ruimtelijk handelen, waarbij publiek welvaren het doel is, in plaats van private rijkdom. Het doet een moreel appèl op ieder die werkt aan de stad om zich hiermee te verbinden. Simon Franke en Wouter Veldhuis schreven eerder het Stadsessay Verkenning van de rechtvaardige stad: Stedenbouw en de economisering van de ruimte.