Direct naar:

Binding genoeg

De stad en het geheim van aangenaam samenleven

NIET BESCHIKBAAR

> Epub: https://goo.gl/j1bm6y
> Pdf: https://goo.gl/uVTCi7

De digitale versie van dit essay is gratis beschikbaar voor de lezer, maar verdere verspreiding is alleen toegestaan met verwijzing naar de downloads op onze website.

Auteur: Annemarie Kok
Ontwerp: Meeusontwerpt
Serie: Stadsessays

Boekhandel: Niet leverbaar via CB, wel rechtstreeks bij de uitgever, lage korting

2017, trancityxvaliz met Sustainable Society - Rijksuniversiteit Groningen | paperback | 86 blz. | 21 x 13.5 cm (h x b) | Nederlands | ISBN 978-94-92095-34-3


In Binding genoeg bestrijdt Annemarie Kok het hardnekkige idee dat de Nederlandse samenleving gebukt gaat onder te veel ‘ik’ en te weinig ‘wij’. Ze stelt vast dat moderne mensen juist doordat zij ‘individu’ zijn allerlei relaties met elkaar hebben. Sociale cohesie schuilt volgens haar bij uitstek in een ongedwongen omgang met de ander. Daarom ziet ze niets in de politiek van ‘samenredzaamheid’ en ‘terug naar de buurt’ die nu neerdaalt op onze dorpen en steden. Het is een politiek die politici buitenspel zet en burgers tegen hun zin verbindt. Dat versterkt de samenleving niet, dat tast haar aan.

Annemarie Kok studeerde filosofie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was ze onder meer zes jaar verslaggever van dagblad Trouw en negen jaar hoofdredacteur van tijdschrift Noorderbreedte. Tegenwoordig publiceert ze over sociale en ruimtelijke onderwerpen, schrijft ze gedichten en geeft ze aan de Rijksuniversiteit Groningen het vak Publieksgericht schrijven.