Direct naar:

Gert Dumbar, Gentleman Maverick of Dutch Design

€ 37,50 stuk Bestel nu!

  • Geeft inzicht in het werk van een van de invloedrijkste figuren van Nederlands en internationaal ontwerp
  • Volgt werkprocessen door middel van vele schetsen, modellen en eindresultaten
  • Leest als een avonturenroman, met veel context en een overvloed aan afbeeldingen

Auteur: Max Bruinsma, Leonie ten Duis

Redactie: Max Bruinsma

Ontwerp: Renate Boere

September 2024, Valiz ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Cultuurfonds en Jaap Harten Fonds | pb | 480 blz. | 24 x 17 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-94-93246-33-1 | € 37,50

Max Bruinsma is ontwerpcriticus, curator en lector. Hij was de hoofdredacteur van Eye: The International Review of Graphic Design (opgericht door Rick Poynor). Hij heeft uitgebreid over ontwerp geschreven, en heeft op veel internationale posities gedoceerd. 

Leonie ten Duis is kunsthistorica en schrijver. Een van haar bekendste boeken is The World Must Change: Graphic Design and Idealism / De wereld moe(s)t anders: grafisch ontwerpen en idealisme.


Gert Dumbar (1940) is een van de meest invloedrijke—en kleurrijke–grafisch ontwerpers in het naoorlogse ontwerpveld, zowel in Nederland als daarbuiten. Als jonge partner bij Tel Design ontwierp hij bekende en iconische symbolen in het Nederlandse publieke domein, bijvoorbeeld het logo voor de Nederlandse Spoorwegen, NS, waaraan hij talloze ontwerpen voor andere opdrachtgevers heeft toegevoegd met zijn eigen Studio Dumbar. Bewonderd of verguisd–(Studio) Dumbar heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de Nederlandse en internationale visuele cultuur.

Dumbar produceerde een enorme hoeveelheid werk, voor een gevarieerde klantenkring, van avant-garde theaters tot de centrale overheid, van ziekenhuizen tot multinationals. Dat werk en de Werdegang van zijn naamgever worden nu—voor het eerst en met veel verve— beschreven en geïnterpreteerd door de twee auteurs in een rijk geïllustreerd boek.

Gert Dumbar, Gentleman Maverick of Dutch Design beschouwt dit fantastisch veelzijdige oeuvre in zijn tijd en context en onderzoekt de verschillende rollen die Dumbar speelde—die van kunstenaar, provocateur en ‘design director’, student en docent, cultureel initiator en bemiddelaar. Uniek is de schat aan schetsen uit de archieven van de Studio, die in grote aantallen zijn gebruikt voor het boek. Deze titel biedt inzicht in Dumbars onafhankelijke, flexibele geest, zijn gave om getalenteerde jonge ontwerpers aan te trekken en zijn vermogen om keer op keer zijn zeer diverse relaties te verleiden om zich buiten de gebaande paden te begeven.