Direct naar:

Jurriaan Schrofer (1926-1990) (Eng)

Graphic Designer, Pioneer of Photo Books, Art Director, Teacher, Art Manager, Environmental Artist

€ 39,90 stuk Bestel nu!

Auteur: Frederike Huygen
Ontwerp: Jaap van Triest, Karel Martens

Auteur en onderzoeker Frederike Huygen is kunst- en designhistorica. Zij was conservator industriële vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en schreef vele publicaties over design. De belangrijkste daarvan zijn Wim Crouwel, mode en module (met Hugues Boekraad, 1997) en Visies op vormgeving: Het Nederlandse ontwerpen in teksten, deel 1 (2007) en deel 2 (2008). Tevens is zij voorzitter van de stichting Designgeschiedenis Nederland.

Jaap van Triest is grafisch ontwerper en onder andere bekend van de met Karel Martens ontworpen boeken Karel Martens, Printed Matter (1996) en Wim Crouwel – Mode en Module (1997), en projecten als Galeislaven en rekentuig (1997) en Lessons [Lessen] over architectuuronderwijs (2003). Naast zijn ontwerppraktijk is hij docent ontwerpen/typografie in Breda.

Karel Martens is grafisch ontwerper en kunstenaar. In 1998 was hij medeoprichter van de Werkplaats Typografie in Arnhem. Hij doceerde aan de Arnhemse kunstacademie, de Jan van Eyck Academie, Yale School of Art en gaf wereldwijd lezingen en workshops. Het jongste boek over zijn werk is Karel Martens – Full Color (2013, Ginza Graphic Gallery Tokyo in samenwerking met Roma Publications).

2013, Valiz | ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Premsela/Het Nieuwe Instituut, Stichting Harten Fonds, Stichting Jurriaan Schrofer | paperback | 424 blz. | 24 x 17 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-90-78088-70-7


Jurriaan Schrofer (1926-1990) was een van de grafisch ontwerpers die het vak na de oorlog sterk bepaalden. Kenmerkend is dat hij zich opstelde als een regisseur. Hij nam graag de leiding, mengde zich in beleid en strategie, en manifesteerde zich als auteur en criticus. Met zijn avontuurlijke inslag, zijn licht dissidente houding en zijn intellectuele instelling riep Schrofer discussie op. Deze monografie volgt Schrofers carrière via thematische hoofdstukken: pr-drukwerk voor bedrijven, fotoboeken, werk voor culturele opdrachtgevers; reclame; ruimtelijk werk en kunstbestuur; onderwijs; letterexperimenten en kunstwerken. De verschillende genres die hij beoefende, de uiteenlopende rollen die hij speelde en de werelden waarin de altijd nieuwsgierige Schrofer zich begaf, vormen de leidraad om zijn posities en activiteiten in context te plaatsen.