Direct naar:

The Aesthetics of Ambiguity

Understanding and Addressing Monoculture

€ 22,50 stuk Bestel nu!

  • Unieke perspectieven op urgente sociaal-politieke kwesties met betrekking tot ambiguïteit, pluralisme en de ambivalentie van identiteitspolitiek
  • Een oproep tot ambiguïteit als productieve kracht om te begrijpen hoe we ons tot elkaar verhouden
  • Verhelderende casestudies die verschillende hedendaagse contexten rondom het verschijnsel monocultuur onderzoeken

Redactie: Pascal Gielen and Nav Haq

Bijdragen van: Paolo S.H. Favero, Pascal Gielen, Christine Greiner, Max Haiven, Nav Haq, Hedwig Houben, Iman Issa, Bojana Piškur, Public Movement, Jonas Staal, Mi You en Tirdad Zolghadr
Ontwerp: Metahaven
Serie: Antennae-Arts in Society
2020, Valiz met ondersteuning van: Antwerp Research Insititute for the Arts (ARIA), M HKA – Museum of Contemporary Art Antwerp, museum confederatie L’internationale en Arts in Society | paperback | 240 blz. | 21 cm x 13,5 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-94-92095-76-3

Het verschijnen van The Aesthetics of Ambiguity: Understanding and Addressing Monoculture valt samen met de opening van de tentoonstelling Monocultuur: een recent verhaal. Deze tentoonstelling is te zien in het M HKA in Antwerpen van 25 September 2020—25 april 2021.

De inhoud van deze publicatie komt voort uit 'Our Many Europes', een vierjarig (2018-2022) door de EU gefinancierd programma georganiseerd door de museumconfederatie L'Internationale.


In The Aesthetics of Ambiguity: Understanding and Addressing Monoculture betogen Pascal Gielen en Nav Haq dat multiculturalisme paradoxaal genoeg gebaseerd is op monocultureel denken. De publicatie verkent deze paradox door monocultuur in verschillende hedendaagse contexten te onderzoeken. Het boek wil monocultuur analyseren met behulp van een veelzijdige benadering, door historische, sociale, culturele en ideologische perspectieven samen te brengen. Kunst kan daarbij zowel dienen als middel voor verzoening als manier om uiting te geven aan verdeeldheid en verschillen.

The Aesthetics of Ambiguity bevat bijdragen over de prakijken van kunstenaars, denkers en instituties die met de regels van de samenleving durven te spelen en daarmee trachten ambiguïteit 'in brede zin' genereren. Dit boek vertegenwoordigt een zoektocht naar en noodzaak van (meer) ambiguïteit. De kunstenaars, activisten en onderzoekers in dit boek pleiten voor een politiek en esthetiek van ambiguïteit om rigide grenzen en polariteiten tussen culturen en tussen kunstpraktijken en wetenschappelijk denken te vermijden. Daarmee dragen zij bij aan een manier om om te gaan met de complexiteit van ons samenleven op aarde.

Pascal Gielen is hoogleraar cultuursociologie en politiek. Hij is verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) van de Universiteit Antwerpen. Daar leidt hij de onderzoeksgroep Culture Commons Quest Office (CCQO). Hij is redacteur van de internationale boekenreeks Antennae-Arts in Society, uitgegeven door Valiz.

Nav Haq is Associate Director bij M HKA, waar hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het artistieke programma. Bij het M HKA was hij co-curator van Don’t You Know Who I Am? Art After Identity Politics (2014). Eerder was hij tentoonstellingscurator bij Arnolfini, Bristol en bij Gasworks, Londen. In 2012 ontving hij de Independent Vision Award for Curatorial Achievement, uitgereikt door Independent Curators International, New York.