Direct naar:

No School Manifesto

A Movement of Creative Education

NIET BESCHIKBAAR

  • Wil leren en het onderwijs radicaal veranderen vanuit creativiteit
  • Verkent kernwaardes en -begrippen om toekomstbestendige attitudes en perspectieven te ontwikkelen
  • Uitverkoren tot een van de Best Verzorgde Boeken 2020!
  • Op de shortlist van Best Book Designs from All over the World 2021!

Redactie: Ilse Ouwens, Fabiola Camuti, Betje Stevens
Auteurs: Matthijs Andriessen, Martijn Aslander, Erik op ten Berg, Danae Bodewes, Heidie van den Brink, Fabiola Camuti, Matthijs van Cruijsen, Steven Dorrestijn, Berty Feijen, Jan Erik Fokke, Ron van Hal, Richard Hassink, Simone Heij, Danny Jeroense, Selma Jonkers, Jeanny Kaethoven, Cor de Koning, Kim van Laanen, Jeroen Lutters, Saskia van den Muijsenberg, Josine Neyman, Laura Nieuwenhuis, Ben Oligschlager, Ilse Ouwens, Olga Potters, Bart Schouten, Betje Stevens
Ontwerp: Marius Schwarz

2020, Valiz in samenwerking met Cibap, Zwolle; SintLucas, Eindhoven; ArtEZ Arnhem–Zwolle–Enschede; No School | paperback | 228 blz | Engels | 22 x 15 cm | ISBN 978-94-92095-85-5 | € 19,90

No School Manifesto is een lees-, kijk- en gebruiksboek voor mensen werkzaam in het (creatieve) onderwijs (informeel, secondair, beroepsonderwijs, academies), museale educators, kunstenaars in brede zin, beleidsmakers, en voor iedereen met een warm hart voor onderwijs en de interesse om via creativiteit nieuwe toekomstperspectieven te kunnen ontwikkelen.


No School is een beweging die leren en het onderwijs open wil breken via creativiteit. Nieuwsgierig zijn en experimenteren, ongebreideld denken, maken en ontwikkelen — zelf en met elkaar— en diversiteit zijn basiselementen van alle vormen van leren en samen kunnen functioneren. In het huidige onderwijssysteem sneeuwen die waarden geregeld onder door regels, wetgeving, bureaucratie, eenheidsaanpak, en weinig aandacht voor de intrinsieke leergierigheid van zowel de leerling als de docent.

Daarom No School, dat als een groeiende beweging samen met het creatieve veld ruimte wil bieden aan experiment, flexibiliteit, samenwerken, 'wild' denken, vooruitzien; buiten de gebaande paden experimenteren met andere vormen van leren, waarin creativiteit het sleutelbegrip is.

No School Manifesto opent mogelijkheden om daarover na te denken en mee te experimenteren. Het is geen uitputtende analyse van die aanpak — dat kan ook niet omdat No School niet statisch is, voortdurend evolueert en telkens opnieuw plaats bepaalt. 'Nieuwsgierigheid', 'Magnetisme, 'Zigzag'; via een A-Z-Lexicon met prikkelende begrippen worden kernwaardes en attitudes verkend, en wordt studentenwerk getoond dat daarop aansluit. Het boek wordt ingeleid met een uitleg over de urgentie van No School, en een essay over de fundamentele waarde van creativiteit. Het overkoepelende Manifest vat samen waar No School en het boek voor staan.