Direct naar:

On the Necessity of Gardening

An ABC of Art, Botany and Cultivation

€ 29,90 stuk Bestel nu!

  • Een níét alledaags boek over tuinen!
  • Biedt aan de hand van tuinieren een spannende reflectie op waarden rondom ecologie, klimaat, zorg voor je omgeving, met thema’s als Arcadia, Control, Ecofascism, Guerilla Gardening, Queer Ecology
  • Uitverkoren tot een van de Best Verzorgde Boeken 2021 en winnaar van De Gouden Letter 2022!

Redactie: Laurie Cluitmans
Bijdragen: Maria Barnas, Jonny Bruce, Laurie Cluitmans, Thiëmo Heilbron, Liesbeth M. Helmus, Erik A. de Jong, René de Kam, Alhena Katsof, Jamaica Kincaid, Bart Rutten, Catriona Sandilands, Patricia de Vries
Ontwerp: Bart de Baets

Augustus 2021, Valiz in samenwerking met Centraal Museum, Utrecht | ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Jaap Harten Fonds, De Gijselaar-Hintzenfonds NL, dr. Hendrik Mullerfonds | Pb | 240 blz. | 32 x 24 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-94-93246-00-3 | € 29,90

Laurie Cluitmans (1984, NL) werkt als conservator hedendaagse kunst voor het Centraal Museum in Utrecht en is tevens onafhankelijk kunstcriticus. In 2016 ontving ze de Prijs voor Jonge Kunstkritiek voor haar essay over de tuin van Derek Jarman en Ian Hamilton Finlay.

Het boek On the Necessity of Gardening verschijnt gelijktijdig met de tentoonstelling De botanische revolutie, over de noodzaak van kunst en tuinieren, die van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022 te zien is in het Centraal Museum in Utrecht. Zowel de tentoonstelling als de publicatie komen voort uit een meerjarig onderzoek van Laurie Cluitmans naar de ontwikkeling van de cultuurhistorische, filosofische en maatschappelijke betekenis van de tuin in relatie tot onze huidige manier van leven. Deze publicatie is nadrukkelijk géén tentoonstellingscatalogus, maar een autonoom, verdiepend project.

In the media

- Lees hier de recensie van On the Necessity of Gardening in Ark (no. 3/2022)
- Lees hier de aanbeveling van On the Necessity of Gardening in HRLM (mei 2022)
- Lees hier de recensie van On the Necessity of Gardening in Onze Eigen Tuin (Winter 2021/2022)
- (Alleen in het Italiaans) Lees hier de bespreking van On the Necessity of Gardening op de website van frizzifrizzi (9 februari 2022)
- On the Necessity of Gardening wordt genoemd in de lijst The Best Coffee-Table Books to Gift This Season (1 december 2021) 
- On the Necessity of Gardening wordt genoemd in de lijst The Best Art Books to Buy as Holiday Gifts door Artnews (17 november 2021)
- Beluister hier de podcast De botanische revolutie door Centraal Museum, Nest en Valiz
- Lees hier de bespreking van On the Necessity of Gardening op de website van étapes
- Beluister hier het interview met Laurie Cluitmans over de tentoonstelling De botanische revolutie in het Centraal Museum Utrecht bij OPIUM (20 september 2021).
- Lees hier het essay van Laurie Cluitmans in Pleasant Place (oktober 2022) 
- On the Necessity of Gardening in Het Parool (oktober 2022)


Eeuwenlang werd de tuin beschouwd als een spiegel van de samenleving, een microkosmos, waarin op kleine schaal wordt nagedacht over de bredere relaties tussen natuur en cultuur. Uit deze lange culturele traditie komt ook een roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde.

On the Necessity of Gardening vertelt het verhaal van de tuin als bron van inspiratie, reflectie en kritiek. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin op verschillende manieren beschreven, afgebeeld en ontworpen. In de middeleeuwse kunst was de tuin een weerspiegeling van het paradijs, een plaats van harmonie en vruchtbaarheid, beschermd tegen wereldse problemen.

De tuin is echter niet alleen een neutrale plek en uitsluitend bedoeld voor persoonlijk tijdverdrijf, het is een plek waar de wereld zich manifesteert en waar de relatie tussen cultuur en natuur tot uiting komt. In de achttiende eeuw werd de tuin een symbool van wereldse macht en politiek. Het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens de natuur volledig domineert, met desastreuze gevolgen, dwingt ons om de rol die we de afgelopen decennia aan de natuur hebben toebedeeld radicaal te heroverwegen.

Bij hedendaagse makers is er hernieuwde belangstelling voor het thema van de tuin. Het is niet een romantisch verlangen dat hen drijft, maar eerder een oproep tot een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde, door verschillende werkterreinen in landschap, kunst en cultuur met elkaar te verbinden. Via veel verschillende essays en een uitgebreid abecedarium met daarin termen als botanomania, capitalocene, guerrilla gardening, queer ecology en zen garden, reflecteert On the Necessity of Gardening op de tuin als metafoor voor de samenleving.