Smooth City
Against Urban Perfection, Towards Collective Alternatives
- Onderzoekt de opkomst van de ‘gepolijste stad’ en voorziet die van heldere kritiek
- Biedt een beginpunt voor het problematiseren van de obsessie met de stedelijke perfectie
- Presenteert een structuur om collectief aan ‘poreuze’ alternatieven te werken
- Geselecteerd door de Studentenjury als één van De Best Verzorgde Boeken van 2023!
Auteur: René Boer
Ontwerp: Kees de Klein
Juni 2023, Valiz ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie | pb | 272 blz. | 19 x 12 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-94-93246-20-1
René Boer werkt als criticus, programmamaker en onderzoeker op het snijvlak van architectuur, ontwerp, kunst en erfgoed. Hij is de medeoprichter van Loom – practice for cultural transformation en is redacteur bij Failed Architecture.
Kees de Klein is grafisch ontwerper, beeldend kunstenaar en art director.
In de media
- Lees hier het interview met René Boer over Smooth City door Laurens Bluekens in HP/De Tijd (21 mei 2023)
- Lees hier het interview met René Boer over Smooth City door Teun Dominicus in Het Parool (9 juni 2023)
- Lees hier de bespreking Healthy Cities and Bodies: Reflections on New Paradigms of Urban Wellbeing van Vincent Baptist op Mediapolis (9 juni 2023)
- Lees hier de recensie van Smooth City door Ronnie Weessies op Architectenweb (20 juni 2023)
- Lees hier de recensie van Smooth City door Marina Samveljan, Kate Unsworth en Anna Kozera op Archined (27 november 2023)
- Lees hier de recensie van Smooth City op De Architect (29 november 2023)
- Lees hier de bespreking van Smooth City door Joost Zonneveld op Gebiedsontwikkeling.nu (5 maart 2024)
- Lees hier de bespreking van Smooth City van Kate Wagner in The Nation (12 maart 2024)
- Luister hier het interview met René Boer in New Books Network (22 oktober 2024)
In het voorwoord van Smooth City schrijft René Boer over de veranderingen in de Amsterdamse Negen Straatjes: over hoe de straten die eerst bekend stonden om hun verloedering nu gekenmerkt worden door een strakke, homogene esthetiek, minimalistisch ingerichte etalages, en glimmende Uber-taxi’s. Het zijn typische kenmerken van de ‘smooth city’: een stad waarin de drang naar ‘perfectie’, efficiëntie en controle constant toeneemt. Zo’n stad is steriel, schoon en verweven met nieuwe technologieën, waardoor het stedelijke leven gladder en ‘perfecter’ wordt. Is er binnen zo’n stad nog wel plek voor een afwijking van de norm, voor frictie of een alternatief?
René Boer stelt in Smooth City dat deze nieuwe vorm van stedelijkheid het democratische karakter en het emancipatoire potentieel van steden ondermijnt, en dat er daarmee vrijwel geen ruimte overblijft voor experiment, andere levensstijlen en subversiviteit. Alhoewel het boek stelt dat de vraag naar een veilige, schone en goed functionerende stedelijke omgeving begrijpelijk is, biedt het ook een structuur om de obsessie met stedelijke perfectie te problematiseren en in plaats daarvan gezamenlijk aan broodnodige alternatieven te werken. Smooth City is een kritische analyse van dit wereldwijde fenomeen en brengt daarmee zeer welkome reflectie op de stedelijke realiteit waarin we momenteel leven. Het boek is voorzien van ‘smoothscapes’, collages gemaakt door kunstenaar en grafisch ontwerper Kees de Klein, die reflecteren op deze gladde stedelijke realiteit.