The Ethics of Art
Ecological Turns in the Performing Arts
NIET BESCHIKBAAR
- Hoe artistieke verbeelding kan bijdragen aan een grotere aandacht voor de omgeving en het lichaam
- Over hedendaagse dans en performance
Redactie: Guy Cools, Pascal Gielen
Ontwerp: Metahaven
Serie: Antennae, Arts in Society
2014, Valiz | ondersteund door Fontys Hogeschool voor de Kunsten, modul-dance, European Culture Programme, European Dancehouse Network | paperback | 352 blz. | 21 x 13,5 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-90-78088-87-5
In de kunstwereld is sprake van een groeiend ethisch besef. Dit heeft zowel betrekking op sociale, politieke en economische kwesties, als op de manier waarop er kritisch wordt nagedacht over de eigen productie- en distributiemechanismen. The Ethics of Art beschrijft hoe de artistieke verbeelding kan bijdragen aan een grotere aandacht voor de omgeving en het lichaam.
Het eerste deel, Ecosophy, gaat over de eco-kunstpraktijk. Het tweede deel, Caring for the Body, richt zich meer op dans/performance en de hernieuwde belangstelling voor ‘het lichaam’, lichaamspolitiek en samenwerking. Zowel individuele stemmen van kunstenaars als meer theoretische perspectieven komen aan bod, samen leggen zij het specifieke karakter van ethisch-gemotiveerde kunstpraktijken bloot.
Guy Cools is dramaturg en heeft gewerkt als danscriticus, curator en beleidsmaker voor dans en wijdt zich nu aan onderzoeks- en productiedramaturgie. Hij publiceert regelmatig internationaal en ontwikkelde een serie workshops om het creatieve proces van kunstenaars en choreografen te ondersteunen.
Pascal Gielen is professor in kunst- en politieksociologie aan de Universiteit van Antwerpen (BE), waar hij het Culture Commons Quest Office leidt, en doet onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is Gielen hoofdredacteur van de internationale boekenserie Arts in Society.