Direct naar:

Boekbespreking operatie wooncoöperatie

17 februari 2022, Groningen en online

Wanneer: donderdag 17 februari 16.00 uur
Waar: Grand Theatre, Grote Markt 35 9711 LV Groningen, OOK TE VOLGEN VIA LIVESTREAM
Met: Bram Douwes, Wilbert van de Kamp, Arie Lengkeek, Peter Kuenzli en wethouder Roeland van der Schaaf
Organisatie: GRAS
Toegang: Gratis
Aanmelden via: info@platformgras.nl

De opname van dit programma is hier terug te zien.

DE LINKSE MANNEN LOSSEN HET OP // S04E01

Dat op de Nederlandse woningmarkt iets fundamenteel misgaat, daar kan niemand meer omheen. Betaalbaarheid, kwaliteit, diversiteit: alles staat onder druk. Met name de stedelijke middengroepen komen in de knel. Niet alleen de woningmarkt zelf zit op slot, maar ook de manier waarop erover gedacht wordt.

Gelukkig kan het anders. Burgers die het heft in handen nemen en samen ondernemend voorzien in betaalbaar en aantrekkelijk wonen. In Duitsland en Zwitserland doen ze het al jaren. Ook in Nederland zijn experimenten gaande. Maar of het echt van de grond komt? Voor een werkelijke transitie is het nodig de wooncoöperatie op z’n fundamentele eigenschappen te herkennen en in positie te brengen.


operatie wooncoöperatie

In het recent verschenen boek operatie wooncoöperatie analyseren Arie Lengkeek en Peter Kuenzli de geschiedenis van ons wonen. Ook presenteren ze tien inspirerende voorbeelden uit Wenen, Zürich en München. Maar bovenal laten ze zien hoe we in Nederland een andere weg in kunnen slaan door wonen te verbinden aan gemeenschapseconomie en gemeenschapsvorming. Op naar een stevige derde bouwstroom in de stad, naast de corporaties en de markt!

In deze aflevering van De Linkse Mannen lossen het op gaan Bram en Wilbert in gesprek met de auteurs Arie Lengkeek en Peter Kuenzli, en ook wethouder Roeland van der Schaaf schuift aan. Wat kunnen we leren van de aanpak in Wenen, Zürich en München? Hoe herpakken we onze rijke Nederlandse volkshuisvestingstraditie? En hoe maken we de wooncoöperatie ook in Groningen tot een succes?

Wil je erbij zijn? Dat kan, en het kost niks. Meld je wel even aan via info@platformgras.nl!