Direct naar:

Boekpresentatie: Burning Images

26 maart 2022, Bergamo

  • NB: Dit is een Engelstalig evenement
  • Florian Göttke presenteert zijn nieuwe boek Burning Images bij de Roaming Academy van Dutch Art Institute in Bergamo, Italië
  • Onderdeel van de publieke lezingenreeks How To Undo Things With Theory

Wat: Boekpresentatie
Wanneer: 26 maart 2022, 18:00—19:00
Met: Florian Göttke
Waar: LAB80, Via Daste e Spalenga, 13, Bergamo, Italië
Georganiseerd door: Dutch Art Institute
Voertaal: Engels
Toegang: gratis | geen reserveringen | mondmasker verplicht


Burning Images: A History of Effigy Protests 
Burning Images gaat in op een eeuwenoude, populaire en globale protestpraktijk: het maken, ophangen en verbranden van poppen of portretten van politici (effigies). De activisten hebben maar weinig nodig: een paar oude kleren, wat knutselvaardigheid en het zorgen voor een zekere herkenbaarheid van de beeltenis of effigy; om deze vervolgens publiekelijk te vernietigen. De beelden die daarvan gemaakt worden, gaan via social media en de pers de wereld over.

Effigy protest is een fascinerende en complexe praktijk. Het heeft een archaïsche oorsprong, voortkomend uit carnaval en eindejaartradities, alsook volkstribunalen. Vaak zijn het spectaculaire beelden, en het laatste decennium sluiten deze naadloos aan op de geglobaliseerde beeld- en social mediacultuur. Het is een lokale, low-tech praktijk, die toch globaal begrijpelijk is, en het mogelijk maakt visueel over cultuur- en taalgrenzen heen te communiceren.

Sinds 2001 is deze protestpraktijk geregeld in de media te zien geweest, onder andere in protesten tegen de oorlogen in Afghanistan en Iraq, en tijdens de Arabische Lente. Ook recent zijn beelden beschikbaar van het verbranden van Trump-poppen, van Geert Wilders-lookalikes en van Macron.

Deze ontwikkelingen vormen het vertrekpunt van deze uitgave, om van daaruit dit visuele protestgenre te onderzoeken, de wortels en genealogieën in verschillende landen alsmede de esthetische en de politieke aspecten ervan. Diverse disciplines worden ingezet om het fenomeen te duiden: geschiedenis, kunstgeschiedenis, antropologie, uitvoeringsstudies, fotografietheorie, iconologie, visuele studies en politieke filosofie.

Met veel afbeeldingen uit de Verenigde Staten, Irak, Egypte, Iran, Afghanistan, en vele andere landen.

Florian Göttke is beeldend kunstenaar, researcher en schrijver. Hij combineert beeldonderzoek (verzamelen, close reading, collage, montage) met academisch onderzoek om het verband van ‘publieke beelden’ met ons sociaal geheugen en politiek te onderzoeken. Göttke heeft geregeld tentoongesteld en gepubliceerd.

Symposium
Het symposium 'How To Undo Things With Theory' brengt studenten, docenten en het publiek in gesprek over een verscheidenheid aan thema's en onderwerpen die actueel en relevant zijn voor het denken over kunst in de wereld. Met dit doel delen de leden van het tutorialteam van 'How To Do Things With Theory' genereus hun opkomende onderzoek.