Direct naar:

CAPS LOCK ontvangt Dutch Design Award 2022

Uitreiking 27 oktober 2022, Eindhoven

  • CAPS LOCK heeft een Dutch Design Awards ontvangen!
  • Uitreiking en tentoonstelling vinden plaats tijdens Dutch Design Week 2022

Wat: CAPS LOCK genomineerd voor Dutch Design Awards (DDA)
Wanneer: Uitreiking en tentoonstelling tijdens Dutch Design Week (22–30 oktober 2022)
Georganiseerd door: Dutch Design Awards
Taal: Engels

‘Het is Ruben Pater met CAPS LOCK gelukt op wereldniveau een niet mis te verstaan statement te maken over het communicatievak’

—Vakjury


Het project
CAPS LOCK laat met heldere taal en veel visuele voorbeelden zien hoe kapitalisme en grafisch ontwerp onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Auteur en ontwerper Ruben Pater gebruikt praktijkvoorbeelden en verschillende ontwerprollen die de link tussen marktwerking en design ontrafelen. CAPS LOCK stelt dat kapitalisme niet zou bestaan zonder bijvoorbeeld de bankbiljetten, documenten, interfaces, branding en advertenties die we dagelijks gebruiken; allemaal (mede) vormgegeven door grafisch ontwerpers. Het gevolg is volgens Pater dat design opgesloten zit in een systeem van exploitatie en gewin, een cyclus die ongelijkheid en uitputting van menskracht en natuurlijke bronnen verder aanwakkert. Het boek stelt hier zes radicale designinitiatieven tegenover.

Vakjury
Het is Ruben Pater met CAPS LOCK gelukt op wereldniveau een niet mis te verstaan statement te maken over het communicatievak. CAPS LOCK ontrafelt de systemen achter communicatiedesign die voor economische groei zorgen en schade toebrengen aan de samenleving en de planeet. Bewonderenswaardig dat hij schijnbaar moeiteloos de rol van zowel onderzoekende ontwerper en vormgever als die van interviewer, auteur, editor en curator op zich neemt. Mooie uitvoering en heldere indeling. Een indrukwekkende publicatie, die op een activistische manier de status quo bevraagt en de toekomst van communicatie uitdaagt. CAPS LOCK is verplichte kost voor alle (grafisch) designstudenten, maar zeker ook voor ervaren ontwerpers en vakgenoten.

Over DDA
Ieder jaar wordt ontwerpend Nederland gevraagd hun beste werk in te sturen voor een Dutch Design Award. Vakjury’s van onafhankelijke experts selecteren op basis van de open inschrijving en gescout werk drie genomineerden per categorie. Een achtkoppige hoofdjury selecteert vervolgens in elke categorie de winnaar.

Uitreiking en tentoonstelling
Het beste uit het Nederlandse ontwerpveld van het afgelopen jaar wordt met een afwisselend programma gevierd tijdens de Award Show. Hier worden de winnaars van Dutch Design Awards in de categorieën Product, Fashion, Communication, Habitat, Design Research, Data & Interaction, Young Designer en Best Commissioning bekend gemaakt.

Het werk van alle winnaars en genomineerden is tijdens Dutch Design Week (DDW) te zien in een negendaagse overzichtstentoonstelling. Die vertelt het verhaal achter de ontwerpen, plaatst de werken in hun sociaal-maatschappelijke context en maakt zo de impact en betekenis van de ontwerpen duidelijk. Bezoekers kunnen hier stemmen op hun favoriete ontwerp; het ontwerp met de meeste stemmen wordt aan het eind van DDW beloond met de Public Award.