Direct naar:

Tentoonstelling | Monoculture: Een recent verhaal

25 september 2020—24 april 2021 bij M HKA, Antwerpen

  • tentoonstelling rondom het thema Monoculture, gecureerd door Nav Haq
  • complementeert met het nieuwste boek in de Valiz Antennae-arts in society serie: 'The Aesthetics of Ambiguity: Understanding and Addressing Monoculture'

Wat: Tentoonstelling
Wanneer: 25 september 2020 t/m 24 april 2021
Waar: M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, België
Organisatie: M HKA
Voertaal: Nederlands en Engels
Toegang: Tickets zijn verkrijgbaar via de website van M HKA, hier kunt u een tijdslot boeken


De tentoonstelling MONOCULTURE – Een recent verhaal gaat uit van het idee dat elk begrip van 'multicultuur', een analyse van 'monocultuur' impliceert. Het maatschappelijk concept van monocultuur kan worden gedefinieerd als de homogene uitdrukking van de cultuur van één enkele sociale of etnische groep. Het project wil het begrip monocultuur met een open blik benaderen. Veeleer dan een antithese te poneren wil het streven naar een analyse van wat monocultuur is, en dit onderwerp niet alleen vanuit een historisch, sociaal, cultureel en ideologisch perspectief benaderen, maar ook vanuit een filosofisch, linguïstisch en zelfs agrarisch oogpunt. MONOCULTURE wil een tentatief beeld geven van de verschillende manifestaties van monocultuur, en de manier waarop deze in kunst en propaganda worden weerspiegeld, met als doel tot enkele conclusies te komen die relevant kunnen zijn voor de maatschappij en de cultuur in het algemeen.

Parallel aan de opening van de tentoonstelling verschijnt een nieuwe publicatie van Valiz, een nieuw deel in de Antennae – Arts in Society reeks:The Aesthetics of Ambiguity – Understanding and Addressing Monoculture, redactie door Pascal Gielen en Nav Haq.

Gielen is hoofdredacteur van de internationale boekenreeks Antennae-Arts in Society, uitgegeven door Valiz: https://www.valiz.nl/publicaties/antennae-serie.html

MONOCULTURE – Een recent verhaal maakt deel uit van 'Our Many Europes', een project van de confederatie 'L'Internationale', gesubsidieerd door de Europese Unie.