De ruimte die we delen
Hoe maken we architectuur en stedenbouw politiek?
- Please note: this essay is only available in Dutch.
- PDF available: The digital version of this essay is available to the reader for free. Distribution however is only permitted by referring to the download-links on this website and the website of Trancity.
Author: Hans Teerds
Design: Meeusontwerpt
Series: Stadsessays
Bookstore: Not available through CB, but directly from the publisher, low discount
September 2023, trancityxvaliz | pb | 92 pp. | 21 x 13,5 cm (h x w) | Dutch | ISBN 978-94-93246-32-4
Hans Teerds is architect en stedenbouwkundige. Hij is werkzaam als senior docent en onderzoeker bij de leerstoel voor geschiedenis en theorie van de stedenbouw aan de ETH in Zürich.
Media
De ruimte die we delen in het Nederlands Dagblad van vrijdag 6 oktober 2023.
Architectuur en stedenbouw zijn te belangrijk om niet publiek besproken te worden. Maar het betrekken van het publiek hierbij is grotendeels gereduceerd tot het afvinken van verplichte inspraakprocedures. Geïnspireerd door de filosofie van Hannah Arendt schetst Hans Teerds hoe de gebouwde omgeving de mens conditioneert, en daarmee niet alleen invloed heeft op het persoonlijke en sociale leven van haar bewoners, maar ook op de politieke vitaliteit van een samenleving. Ontwerp grijpt in, in de wereld die we delen––om een begrip van Arendt te gebruiken––en dat maakt architectuur en stedenbouw fundamenteel politiek.