Kiosk in de stad
- Met aanstekelijke verhalen uit de praktijk en fraai beeldmateriaal een boek voor ieder die is geïnteresseerd in het straatleven in de stad.
- Maar ook een boek voor ontwerpers en planners die werken aan functie- en publieksmeninng voor een levendige stad.
Auteurs: Jacques Beljaars en Thomas Rouw
Ontwerp: COMA
trancityˣvaliz | paperback | 352 blz. | 24 x 17 cm (h x b) | Januari 2021 | Nederlands | ISBN 978-94-92095-77-0
Ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en Universiteit van Amsterdam.
In de media
- Lees hier SOS de kiosk: we vergeten te dromen door Stijn Tormansin in Knack (13 september 2023)
- Lees hier de bespreking Den Haag is een paradijs voor wie van straatkiosken houdt, door Pieter Hoexum in Trouw (verschenen: 8 januari 2022)
- Lees hier de bespreking Boekentrio, waarin Kiosk in de stad vermeld wordt als een van de favoriete titels van 2021 (verschenen: december 2021)
- Lees hier de bespreking Wat is er leuker dan een kiosk?, door Guus Luijters in Ons Amsterdam (verschenen: 23 november 2021)
- Lees hier de bespreking door Wim Meulenkamp in PorteFolly (verschenen: zomer 2021)
- Lees hier de bespreking De kiosk, sociaal onkruid dat niet vergaat, door Jorne Visser op De Architect (verschenen: 19 februari 2021)
- Lees hier Betaalbare Romantiek verdient een vaste plek, door Tijs van den Boomen in NRC (verschenen: 12 januari 2021)
- Lees hier Stille observant van het straatleven, door Martine Bakker in het tijdschrift Blauwe Kamer (verschenen in 1/2021)
- Boekbespreking van Kiosk in de stad in de Volkskrant
Kiosken: ze staan op straathoeken en pleinen, in winkelcentra en industriegebieden, bij scholen en stadions, sportvelden en parken. Luchtige bouwwerkjes in de buitenruimte, met de stad als decor. Kiosk in de stad vertelt over de historie, verscheidenheid en inbedding van de kiosk in de stad. Over handel en reuring, verpozen en eten op straat. Het boek geeft inzicht in de stedenbouwkundige, architectonische en stadssociologische waarde en betekenis van de verkoopkiosk. Lange tijd waren kiosken een vanzelfsprekendheid, maar later werden ze synoniem met de verpaupering van de binnensteden. Dat leidde tot sterke overheidsregulering en zo verdween de kiosk bijna uit het straatbeeld. De laatste decennia is er weer meer waardering en neemt het aantal kiosken in de grote steden toe.
In Kiosk in de stad vertellen de auteurs over anderhalve eeuw kiosk-geschiedenis en laten zij de waarde van de kiosk zien voor een levendige stad. Dit verhaal wordt afgewisseld met ‘kioskportretten’, over uitbaters en klanten, over plek en functie, gelardeerd met prachtig beeldmateriaal.
Jacques Beljaars en Thomas Rouw zijn beiden werkzaam als architect.