Direct naar:

Shame! and Masculinity

€ 25,00 stuk Bestel nu!

  • gaat in op de complexiteit en tegenstrijdigheden van mannelijke identiteiten, bekeken vanuit zowel mannelijk als vrouwelijk perspectief
  • zeer actueel in deze tijd van identiteitspolitiek
  • met provocatieve kunstenaarsbijdragen, persoonlijke verhalen, historische en academische perspectieven
  • PLURAL-serie verkozen door de studentenjury bij de Best Verzorgde Boeken 2020!

Redactie: Ernst van Alphen
Bijdragen: Ernst van Alphen, Lorenzo Benadusi, Jeannette Christensen, Marlene Dumas, Adeola Enigbokan, Tijs Goldschmidt, Arnoud Holleman, Hans Hovy, Natasja Kensmil, Wahbie Long, Nalini Malani, Maaike Meijer, Philip Miller, Andrea Petö, Lotte Schröder, Artur Żmijewski, Ina van Zyl
Boekontwerp: Lotta Lara Schröder
Serie: PLURAL

2020, Valiz met H401 | paperback | 208 blz. | 23,5 x 17 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-94-92095-92-3 | € 25,00

H401 organiseert de tentoonstelling Shame!: Exploring Masculinities, samengesteld door Ernst van Alphen, en organiseert workshops en andere evenementen, van 23 oktober 2020 tot 28 februari 2021.

Ernst van Alphen is Hoogleraar Literatuurwetenschappen aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. Hij publiceerde vele boeken over onder andere Armando, de Holocaust, herinnering en het archief. Hij is de curator van ‘Shame! and Masculinities’ bij H401, Amsterdam

In de media

  • Lees hier de bespreking van het werk van Hans Hovy, de tentoonstelling en het boek, door Sarah van Binsbergen in de Volkskrant (11 februari 2021)

Sinds de #metoo-beweging zijn vormen van mannelijk seksueel geweld en machtsmisbruik op grote schaal onder de loep genomen. De focus op ‘toxic masculinity’ heeft invloed op onze perceptie van mannelijke seksualiteit, die het zelfbeeld en het zelfrespect van mannen aanzienlijk beïnvloedt. Mannen worden door anderen beschaamd vanwege hun grensoverschrijdende en minachtende houding; en ze schamen zich intrinsiek voor hun eigen fouten of voor de virulente patronen en tradities binnen de ‘westerse’ opvatting van mannelijkheid.
Shame! and Maculinity onderzoekt deze beide standpunten. Het bekijkt de representatie van verschillende aspecten rondom mannelijkheid, zoals seksualiteit, naaktheid, vaderschap, mannelijk geweld, verkrachting, fascisme en mannen en oorlog. Het boek toont verschillende kunstwerken die de finesses en tegenstrijdig-heden inherent aan deze sociaal-culturele constructies en realiteiten adresseren.
Shame! and Masculinity is hybride in genre; korte verhalen worden gecombineerd met wetenschappelijke essays, persoonlijke getuigenissen en provocerende en intieme kunstenaarsbijdragen. Het boek reflecteert op de vele betekenissen van mannelijkheid, vanuit uiteenlopende perspectieven. Deze ‘mannelijkheids’-kwesties, die een pregnante rol spelen in de hedendaagse samenleving, maar ook in onze persoonlijke ervaring, in de geschiedenis en in ons eigen lichaam, worden zo gedifferentieerd onderzocht om zo ruim baan te bieden aan andere, en nieuwe vormen van verbeelding.

Dit is het tweede deel in de PLURAL-serie. PLURAL richt zich op de intersectie tussen identiteit, macht, representatie en emancipatie, en hoe die tot uiting komt binnen de kunsten en in andere culturele praktijken. De PLURAL-delen willen recht doen aan de veelheid van stemmen, ervaringen en perspectieven in de samenleving en in de kunsten, met nieuwe en kritische inzichten van cultuur- en sociale wetenschappers, kunstenaars, activisten, kunstprofessionals en theoretici. Daarmee wil de serie zowel de geschiedenis, de hedendaagse en toekomstige betekenis van deze diverse posities en hun onderlinge relaties aan de orde stellen. Feminist Art Activisms and Artivisms (Valiz, 2020) is het eerste boek in de PLURAL-reeks.