Direct naar:

Boekpresentatie: Ernst van Alpen - Seven Logics of Sculpture

10 november 2022, Brussel

  • Ernst van Alphen, Emeritus-Hoogleraar literatuurwetenschappen aan Leiden University Centre for the Arts in Society, geeft een boekpresentatie over zijn binnenkort te verschijnen Seven Logics of Sculpture
  • Met een focus op Didier Vermeiren en de bouwstenen van de beeldhouwkunst, wiens werk nu te zien is bij WIELS (t/m 8 januari 2022)

Wat: Boekpresentatie door Ernst van Alphen
Met: Ernst van Alphen
Wanneer: donderdag, 10 november 2022, 19.00–19.45 uur
Waar: WIELS, Avenue Van Volxem 354, 1190 Brussel
Georganiseerd door: WIELS
Toegang:
Gratis


Hoewel de meeste conventionele sculpturen er formeel uitzien als een massief object, doet hun uiterlijk anders vermoeden. Het uiterlijk suggereert een innerlijke essentie, structuur of ervaring die het buitenste uitzicht verklaart en veroorzaakt. Maar wanneer we sculpturen als vaste stoffen beschouwen, betekent dit dat zij wezens zijn zonder interne holte, dat zij bestaan uit een uniforme dichte en coherente textuur. En als we spreken over innerlijke essentie, structuur of ervaring, dan is dat natuurlijk metaforisch; het gaat om betekenis zoals we die afleiden uit het uiterlijk van het beeld. Er is geen echte holte, geen onvervulde ruimte binnen de massa van het beeldhouwwerk.

Wanneer de Belgische beeldhouwer Didier Vermeiren voor zijn werken titels gebruikt als Geometrische vaste lichamen of Solides plastiques, neemt hij afstand van de neoklassieke beeldhouwkunst. Hij lijkt minder geïnteresseerd in hoe beeldhouwkunst eruitziet en wat ze betekent, en meer in wat beeldhouwkunst is en waaruit ze bestaat. Je zou kunnen zeggen dat zijn hele carrière is ingegeven door een systematische deconstructie van het medium beeldhouwkunst; hij onderzoekt de verschillende bouwstenen van de beeldhouwkunst, eerder dan de beeldhouwkunst als kunst op zich. Volgens Dominic van den Boogerd behandelt Vermeirens werk fundamentele vragen als: 'Wat is beeldhouwkunst? Hoe herkennen we een beeldhouwwerk en waarop is die herkenning gebaseerd? Wat maakt het beeldhouwwerk? Hoe is dat idee door de eeuwen heen gevormd en hoe verandert het vandaag de dag?’

Ernst van Alphen (1958) is cultureel analist emeritus hoogleraar Literatuurwetenschappen aan Leiden University Centre for the Arts in Society. Zijn publicaties omvatten Shame! and Masculinity (Valiz, 2020); Failed Images (Valiz, 2018); en Staging the Archive (Reaktion Books, 2014).

Seven Logics of Sculpture is voor te bestellen via onze webshop. Wanneer het boek verschenen is, verzenden we je bestelling.