Direct naar:

Verantwoordelijk voor de toekomst

Op zoek naar een planologie voor de lange termijn

€ 17,50 stuk Bestel nu!

> pdf van dit boek

De digitale versie van dit essay is gratis beschikbaar voor de lezer, maar verdere verspreiding is alleen toegestaan met verwijzing naar de downloads op onze website.

Auteur: Peter Pelzer
Design: Meeusontwerpt
Series: Stadsessays

Boekhandel: Niet leverbaar via CB, wel rechtstreeks bij de uitgever, lage korting

2021, trancityxvaliz | paperback | 77 pp. | 13,5 x 21 cm (b x h) | Nederlands| ISBN 978-94-93246-07-2

Peter Pelzer is universitair docent planologie en stedelijke toekomsten aan het Departement Sociale Geografie en Planologie en verbonden aan de Urban Futures Studio, beide aan de Universiteit Utrecht.

In de media

- Lees hier het verslag van de Mini-conferentie 'Een agenda voor een planologie van de lange termijn' door Daan de Jong op Archined (4 april 2022)
- Bekijk het verslag van de Mini-conferentie 'Een agenda voor een planologie van de lange termijn' door Urban Futures Studio (16 maart 2022)
- Lees het interview met Peter Pelzer op gebiedsontwikkeling.nu (3 december 2021)
- Lees de recensie door Platform 31 (november 2021)


De jaren twintig van de 21ste eeuw confronteren de ruimtelijke inrichting van ons land met langetermijncrises: klimaat, biodiversiteit, wonen en sociale ongelijkheid. Ironisch genoeg reageren we daarop met kortetermijnantwoorden. Terwijl we juist precies het tegenovergestelde nodig hebben: een planologie van de lange termijn. Dit essay onderzoekt hoe zo’n toekomstgerichte ruimtelijke ordening eruit kan zien. Het is een ontdekkingsreis die voert langs de stam der planologen, woorden en cijfers die ons kortetermijndenken versterken en het mysterie van het voorstellingsvermogen. Ook de eeuwige sturingsvraag krijgt aandacht – wie is waarvoor verantwoordelijk? Dit essay is een noodzakelijke en herkenbare reflectie voor studenten, ambtenaren, adviseurs, projectontwikkelaars en bestuurders.

Mede mogelijk gemaakt door de EFL Stichting.

In maart 2022 organiseren de Universiteit Utrecht en trancityxvaliz de mini-conferentie ‘Op zoek naar een planologie van de lange termijn’. Wilt u deelnemen aan deze conferentie? Stuur een mail naar info@trancity.nl met naam en indien van toepassing functie en organisatie. U ontvangt in de week voor 16 maart het definitieve programma.